Proctoscopen

= optie voor gravering
Filters

Proctoscopen

Een proctoscoop is een van de medische instrumenten die medische professionals op dagelijkse basis vaak gebruiken. Het is dan ook logisch dat er geregeld vraag is naar een nieuwe proctoscoop. Het is immers belangrijk dat het materiaal veilig en betrouwbaar is. Bijvoorbeeld met het oog op het stellen van de juiste diagnoses. Maar wat is een proctoscoop nu eigenlijk precies? En wanneer is een proctoscopie nodig?

Wat is een proctoscoop?

Een proctoscoop is dus een medisch instrument waar men in de geneeskunde gebruik van maakt. Een proctoscoop gebruikt men dan om een proctoscopie uit te voeren. Dit betreft een onderzoek van de anus en het slijmvlies van de endeldarm.
De proctoscoop is een korte metalen buis, die via de anus het lichaam ingaat. Dankzij de proctoscoop is de arts dan in staat om aan de binnenkant van het lichaam het een en ander waar te nemen. Bij een proctoscopie ligt een patiënt in geknielde houding of op de linkerzijde op de bank waarop het onderzoek plaatsvindt.
Waarom een goede proctoscoop kopen?
Een goede proctoscoop kopen, is absoluut een vereiste wanneer je als medisch expert in staat wilt zijn om een betrouwbaar onderzoek uit te voeren. Zoals aangegeven, gaat het hierbij om het onderzoeken van de binnenkant van het menselijke lichaam. Dit type onderzoek noemen we daarom ‘intrusief’. Een goede proctoscoop is dan om de volgende redenen erg belangrijk:

• Behulpzaam bij opsporen talloze aandoeningen: Een proctoscoop is uitermate behulpzaam bij het opsporen van talloze aandoeningen. Zoals aangegeven, maakt een proctoscoop het mogelijk om een proctoscopie uit te voeren. Dit is een kijkonderzoek, waarbij een medisch expert gaat kijken van welke problematiek er sprake is. Op deze manier is het mogelijk om de volgende aandoeningen te achterhalen; aambeien en poliepen. Aambeien zijn specifieke zwellichamen die in de wand van de endeldarm genesteld zitten. Poliepen zijn de kleinere, goedaardige gezwellen die ook aan de binnenzijde van de endeldarm ‘leven’.

• Maakt veilig onderzoek mogelijk: Bij een proctoscopie komt het heel soms voor dat er (kleine) scheurtjes in de anus ontstaan. Dit is uiteraard ongewenst. Om die reden is het belangrijk om voor een uitgebreid getest product te kiezen. Een proctoscoop waarvan je weet dat deze veilig te gebruiken is voor dit type onderzoek. Zodoende is de kans een heel stuk kleiner dat het onderzoek zelf uiteindelijk leidt tot een scheurtje in de anus bij de te onderzoeken patiënt.

• Minimaal oncomfortabel: Tot slot ervaren veel mensen een proctoscopie als relatief oncomfortabel. Het doel van een proctoscoop is naast het optimaliseren van het onderzoek zelf ook om het oncomfortabele gevoel juist te minimaliseren. Zodoende doe je er opnieuw goed aan om voor een bewezen hoogwaardig model te kiezen. Deze gaan de patiënten zelf ook als het prettigst ervaren.
De bovenstaande redenen dragen allemaal bij aan de verkoopaantallen van de best mogelijke proctoscopen die er op dit moment beschikbaar zijn. Ze blijken namelijk optimaal praktisch, wat in deze sector altijd de prioriteit heeft.

FAQ: Proctoscopen
Zo hebben we intussen flink wat informatie met betrekking tot de proctoscoop met je doorgenomen. Echter weten we ook heel goed dat nog lang niet alles dan meteen duidelijk is. Vandaar dat we bij deze nog even stil staan bij enkele van de veelgestelde vragen. Je hebt dan binnen een handomdraai een antwoord op de eventuele vragen die je hebt:

Waarom een proctoscopie laten doen?
Een MDL-arts raadt een proctoscopie aan om verschillende soorten aandoeningen op te sporen. Te denken valt dan aan de eerdergenoemde aambeien en poliepen. Echter zijn dat bij lange na niet de enige aandoeningen waar een MDL-arts in deze context aan denkt. Ook een ontstoken endeldarm, een uitstulpende darm, anale fissuren en anusfistels kunnen voor de nodige problemen zorgen. Door een proctoscoop te gebruiken voor een proctoscopie ontstaat er binnen de kortste keren duidelijkheid over de situatie.

Doet een proctoscoop pijn?
Aangezien een proctoscoop bij het uitvoeren van een onderzoek de anus ingaat, zijn veel mensen in de veronderstelling dat dit mogelijk pijnlijk is. In de praktijk blijkt dit gelukkig echter fors mee te vallen. Het inbrengen van een proctoscoop is beter te omschrijven als ‘vervelend’. De truc is om je als patiënt zoveel mogelijk te ontspannen. Dit verkleint onder andere ook de kans op een scheurtje in de anus. In een ontspannen staat doet het inbrengen van een proctoscoop eigenlijk nooit echt pijn.

Hoe groot is een proctoscoop?
Een proctoscoop is als het ware een vrij kort, metalen buisje. Deze is in totaal ongeveer 2,5 cm dik. Dit is inclusief eventuele verlichting, om de binnenwand van de endeldarm beter te tonen. Nadat deze in zijn volledigheid is ingebracht, duurt een proctoscopie over het algemeen een minuut of 3. Daarna brengt de onderzoeker het 2,5 cm dikke metalen buisje weer naar buiten. Al met al is een proctoscoop dus niet zo groot, ook omdat het uit te voeren onderzoek hierdoor prettiger verloopt.