Laryngoscopen

Laryngoscopen

Laryngoscopen nemen een belangrijke plaats in binnen de geneeskunde als geheel.

Wanneer je het over medische instrumenten hebt, kom je dan ook al gauw uit op de laryngoscoop.
In deze tekst nemen we onder andere uitgebreid met je door wat het precies is en waarom het een belangrijk instrument is. Zo weet je binnen de kortste keren alle relevante informatie die er met betrekking tot dit onderwerp bestaat.

Wat zijn laryngoscopen?
Een laryngoscoop is een medisch instrument waarmee het mogelijk is om het strottenhoofd te inspecteren. Het strottenhoofd wordt binnen de geneeskunde aangeduid als de larynx. Wat je vaak ziet, is dat men dit instrument gebruikt om een buisje in de luchtpijp te plaatsen. Dit proces noemen we intubatie. Voert iemand een onderzoek uit en gebruikt men daarbij de laryngoscoop? Dan spreken we van een laryngoscopie.
De laryngoscoop bestaat uit enkele verschillende onderdelen:
• Handvat
• Afneembaar blad (spatel)
• Batterijen

Belangrijk om te benoemen, is dat er verschillende soorten spatels bestaan, met bijvoorbeeld variërende formaten.
Waarom is een goede laryngoscoop belangrijk?
Een goede laryngoscoop is om verschillende redenen erg belangrijk. Laten we daarom even kijken naar de specifieke voordelen van een goed model:
• Levert veel informatie op: Dankzij de laryngoscoop hebben we de beschikking over één medisch instrument die in potentie erg veel informatie oplevert. Wanneer iemand bijvoorbeeld last heeft van de keel, biedt dit instrument vaak al snel relevant inzicht. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je keelpijn hebt, moeite hebt met slikken of praten en/of er bloed in je slijm zit. Met de laryngoscoop voer je een snel kijkonderzoek uit, waarin de stembanden, binnenwand van de keel en je strottenhoofd duidelijk zichtbaar zijn.

• Draadloos: Wat de moderne laryngoscopen bovendien nog een heel stuk handiger maakt, is het feit dat ze draadloos werken. Normaal gesproken is het heel makkelijk om ze te laten functioneren op batterijen. Hierdoor zit je niet vast aan een draad en daarmee een specifieke locatie. In plaats daarvan zorg je voor optimaal gebruiksgemak met dit draadloze medische instrument.

• Lange levensduur: Tot slot heeft een goede laryngoscoop over het algemeen een lange levensduur. Met andere woorden; het is een slimme investering voor de toekomst. Bij normaal gebruik gaat een laryngoscoop jarenlang mee. Het is dan alleen wel belangrijk om hygiëne en passend onderhoud niet over het hoofd te zien. Je profiteert dan maximaal van de potentie van dit instrument.
Zo zijn er dus flink wat redenen om te investeren in een goede laryngoscoop. Zijn de bovenstaande punten voor jou ook zo relevant?

FAQ: Laryngoscopen
Ondanks de hierboven beschreven informatie merken we dat veel mensen toch vaak nog met wat vragen zitten. Bijvoorbeeld over het functioneren van de laryngoscoop. Vandaar dat we graag even nog wat dieper de materie induiken door enkele van de veelgestelde vragen te beantwoorden. Zo nemen we ook de eventuele laatste onduidelijkheid bij je weg. De volgende vragen krijgen we op dit moment het vaakst gesteld:
Wat doet een laryngoscoop?
Een laryngoscoop is een medisch instrument dat je in staat stelt om een kijkonderzoek in de keel uit te voeren. Een laryngoscoop maakt het daarmee mogelijk om direct zicht te hebben ten opzichte van bijvoorbeeld je stembanden, de binnenwand van je keel en het strottenhoofd. In dit gedeelte van het lichaam hebben tal van mensen geregeld te maken met kwaaltjes. Het is dan niet van buitenaf af te leiden wat er precies aan de hand is. Een laryngoscoop is dé sleutel tot inzicht in de ernst en de eventuele oplossing van de situatie waar een individu op dat moment mee te maken heeft.
Heb je een laryngoscoop nodig voor een keelonderzoek?

Bij een keelonderzoek is het erg belangrijk om direct zicht te hebben. Wanneer een medisch professional namelijk in staat is om te zien wat er aan de hand is, leidt dit al snel tot bepaalde inzichten. Een laryngoscoop is dan in meerdere opzichten het ideale instrument om een keelonderzoek mee uit te voeren. Dit product laat een huisarts bijvoorbeeld eenvoudig zien hoe het eraan toe is met je stembanden of je strottenhoofd. Zodoende duurt het niet lang om duidelijkheid in de medische situatie te verkrijgen.

Wat is een tracheoscopie?
Een tracheoscopie gaat geregeld hand in hand met een laryngoscopie. Daar waar een tracheoscopie het onderzoek van de binnenkant van de luchtpijp betreft, doe je met een laryngoscopie onderzoek naar het strottenhoofd. De combinatie van een laryngoscopie en tracheoscopie voert men uit onder volledige narcose. Het is een veelgebruikte methode om problemen op te sporen met de stem, slikken of ademhalen. Zodoende vertolken zowel een laryngoscopie als ook de tracheoscopie een belangrijke rol in de KNO-geneeskunde. KNO staat voor keel-, neus- en oorheelkunde. Ben je dus iemand die zich in medisch opzicht ook bezighoudt met deze uithoek van de geneeskunde? Dan is de aanschaf van een goede laryngoscoop op dit moment absoluut het overwegen waard!

Deze teksten behoren tot eigendom van Medicalwerff.nl